Mindfulness en forex trade resultaten

Mindfulness binnen het traden, een beetje vaag! Of toch niet?

Als trader is het makkelijk om te denken dat een bepaalde analyse, systeem, of indicator een grote invloed heeft op een gunstig forex resultaat. Lastiger is om te bedenken wat voor rol psychologie speelt binnen het traden. Psychologie is niet iets wat we concreet kunnen vastpakken, het is niet tastbaar. Wanneer we vervolgens nog een stuk verder gaan, en het gaan hebben over zaken als mindfulness inclusief meditatie, zullen zelfs een hoop traders afhaken. Mindfulness en forex was tot op heden een redelijk vaag begrip waar we niet echt concrete voordelen in zagen. Toch is er iets opmerkelijks aan de hand, en dat is dat de populariteit hiervan flink aan het stijgen is onder erkende top hedgefunds en grote investeringsmaatschappijen. Hoe valt dit te verklaren?

Mindfulness en forex

Zweverig? Echt niet!

Mindfulness staat voor het opmerkzaam zijn in het nu. Het staat voor aandacht geven aan het huidige moment, maar zonder hierover te oordelen. We zijn dus bewust van de huidige gevoelens en gedachtes, maar plakken hier niet een sticker op van goed of fout. Wie een simpele zoekopdracht uitvoert voor mindfulness binnen Google Trends ziet al snel dat de populariteit hiervan sinds 2004 flink is toegenomen, waarbij we ons wereldwijd momenteel op het hoogste niveau bevinden. Met andere woorden, mindfulness is nog nooit zo populair geweest tot op de dag van vandaag. Van een zweverige karakter dat mensen weerhoudt is dan ook geen sprake meer. Daarom is het goed om eens te kijken naar het waarom, en of er daadwerkelijk mindfulness voordelen bij trading aanwezig zijn.

Mindfulness_trend

“meditation is ‘the single most important reason’ for my success”

Een zeer krachtige trend, maar welke groep is hier precies in geïnteresseerd? Is dit de buurvrouw, de plaatselijke bakker, of wellicht het management van multinationals, hedgefunds en top investeringsmaatschappijen? Onderzoek wijst al snel uit dat ook deze laatst genoemde groepen een grotere interesse krijgen voor mindfulness. Zo bieden reuzen als Goldman Sachs Group, Blackrock, Bank of America, maar ook Google, Intel en Salesforce mindfulness training aan haar werknemers. Miljardair hedgefund manager Ray Dalio (oprichter Bridgewater Associates) beweert zelfs dat zijn succes grotendeels te danken is aan  meditatie.

Toonaangevende bedrijven geven aan mindfulness te gebruiken omdat het haar werknemers helpt om effectief te reflecteren, te concentreren op de taak, stress te reduceren, maar ook om een diepere betekenis te geven aan motivatie.

Ray Dalio

Ray Dalio, oprichter investeringsmaatschappij Bridgewater Associates

Vanwaar alle aandacht?

Maar waarom krijgt mindfulness zoveel aandacht? Experts zijn van mening dat hiervoor moet worden gekeken naar zowel de maatschappij waarin we leven, als wie we van nature zijn. In de loop van de jaren is het aantal prikkels dat we als mens binnen krijgen flink gegroeid. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de vele berichtjes die we links of rechtsom langs onze oren krijgen geslingerd. We willen op de hoogte blijven van het laatste nieuws, haasten ons naar het werk, waarbij we ondertussen denken aan verplichtingen die later op de dag plaatsvinden. Dit alles gebeurd in een prestatiemaatschappij, waarin we continu worden geconditioneerd om in termen als goed en fout te denken. Het is dan ook niet gek dat we door deze chaos vaak niet zien wat er in onze directe omgeving afspeelt. Volgens experts is het juist deze directe omgeving, inclusief jij als persoon met daarbij komende gevoelens en ervaringen die er binnen mindfulness toe doen.

Bovenstaande maatschappelijke stress factoren kunnen bijdragen voor een activatie in het hersengedeelte dat verantwoordelijk is voor de zogenaamde fight or flight modus. Ironisch genoeg zorgt een herhaaldelijke activatie van dit hersengedeelte voor nog meer stress, wat vervolgens weer deze modus activeert. Er kan dus ook wel worden gesproken over een vicieuze cirkel. Dat klinkt natuurlijk niet al te best, maar er is nog een groot nadeel. Dat nadeel is namelijk dat stress een negatieve impact heeft op zaken als concentratie, het zien van details, en een objectieve beoordelingsvorming. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, maar dit zijn nu net essentiële vaardigheden die we als trader horen te omarmen.

zakenlieden_stress

Wat heeft dit met ons als forex trader te maken?

Voordat we ingaan op mindfulness voordelen bij trading is het goed om je allereerst te beseffen dat we als forex trader bezig zijn met iets, tamelijk onnatuurlijks. Van nature willen we namelijk controle over iets hebben. We zijn geneigd om te denken dat een activiteit moet leiden tot een bepaald resultaat. In het geval van trading betekend dit analyse, het openen van een trade, ervan uitgaande dat een “correcte” analyse 1 op 1 staat met een winstgevende trade. Wanneer emoties als angst en stress om de hoek komen kijken versterken deze enkel de neiging naar controle. We zoeken naar bevestiging dat we op het juiste pad zijn, om op deze manier bovenstaande negatieve emoties uit te schakelen.

Business_Analyse

Het probleem is echter dat financiële markten, waaronder forex, veelal willekeurige prijsbewegingen kennen. We hebben dus ook geen, tot slechts geringe controle over de uitkomst van een trade. Het eerder genoemde denken in termen als goed of fout werkt dus ook redelijk desastreus als forex trader. Forex, en eigenlijk elke andere financiële markt botst tegen onze natuurlijke aard in, en het is mede hierdoor, zo niet de reden waarom traders stress ervaren of verliezen. We moeten ons dan ook beseffen dat we in financiële markten te maken hebben met kansberekeningen, in plaats van termen als goed en fout.  Als trader met een edge (handelsvoordeel en managementhopen we na een aantal trades een gunstige kansberekening en resultaat te krijgen.

Acceptatie voor de markt & het elimineren van noise

We hebben bovenstaand de probleemstelling kunnen lezen waarmee we als trader te maken hebben. De volgende vraag is hoe mindfulness tegemoet kan komen voor dit probleem. Het is bewezen dat mindfulness kan bijdragen aan een gevoel van acceptatie, naar jezelf, de situatie waarin je verkeerd, maar ook naar anderen. Als we dit betrekken op een markt als forex klinkt dit wellicht wat apart of kil, maar kan dit wel degelijk bijdragen aan rust tijdens het traden. We horen hierbij de markt met haar soms willekeurige uitkomsten te accepteren, en kunnen mindfulness toepassen om deze acceptatie te bevorderen. Wanneer we iets accepteren voorkomen we woede, waarbij deze laatste in het geval van forex kan leiden tot revenge trading, of het disproportioneel openen van posities.

Een tweede reden voor mindfulness als trader kan zijn om afleiding tijdens het traden te reduceren. Vaak dwalen we in ons hoofd in het verleden, of toekomst. Eventuele zorgen hierover willen we tijdens het traden uiteraard niet hebben, we willen ons namelijk volledig kunnen concentreren op het nu. Eerder hebben we aangegeven dat mindfulness je leert om je te verplaatsen naar het nu. Zeker op het gebied van trading is dit een zeer belangrijke vaardigheid. We zien meer details, en blijven tot zover mogelijk objectief.

Een derde reden kan zijn omdat mindfulness geduld bevorderd. We accepteren als trader hierbij dat forex een leerroute is, dat naarmate de tijd vordert vanzelf vorm krijgt. Het proces is hierbij belangrijker dan het directe resultaat. Het willen van direct resultaat is iets waar forex bekend om staat. Veel traders verwachten dan ook een bepaalde uitkomst per trade en hechten hier veel waarde aan. Pas nadat we ons beseffen dat het proces om een trade te openen belangrijker is dan het resultaat zijn we op de goede weg!

idee

Mindfulness als bouwsteen

Persoonlijk ben ik van mening dat mindfulness niet moet worden gezien als een all-in-one oplossing voor je trading. Het is meer een middel dat fundamentele voordelen kan geven binnen zaken waar we als trader geen controle over hebben. Andere aspecten die we als trader namelijk wel regelrecht kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de tijden waarop we traden, de complexiteit van onze analyse met de daarbij komende procedure, en trade groottes.

Bovengenoemde hebben allen wel degelijk een grote invloed op jouw staat van welzijn tijdens, en na het traden. Dit ondervond ik persoonlijk in de eerste jaren van mijn trading, waarbij ik zaken tamelijk ingewikkeld maakte, en continu naar mijn scherm moest staren. Het ironische van dit verhaal is dat ondanks de ingestoken tijd en complexiteit ik geen stap verder kwam binnen een consistent resultaat. Sterker nog, ik ondervond hier alleen maar meer stress aan.

Mijn slotadvies is dan ook om als trader eerst zaken als tijdsmanagement goed op orde te hebben, waarbij je bij jezelf tevens nagaat welke tradingstijl en strategie goed aanvoelen. Betreft tijdsmanagement werk ik bijvoorbeeld zelf met een vaste dagelijkse trading sessie van slechts een uur. Dit werkt voor mij omdat ik hierdoor mijn hoofd leeg en neutraal houd. Pas wanneer dit op orde is, is mindfulness een volgende stap. Dat neemt uiteraard niet weg dat mindfulness altijd een uitstekend middel is om ook naast forex gelukkig te zijn in andere aspecten van je leven!

Bouwsteen

Auteur: Robert Kunath
Rol: Daytrader forex (2011-2023+)
Type trader: Hybrid trading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.