Retail forex Trader

DE 5 MEEST VOORKOMENDE FOREX TRADER BEGINNERSFOUTEN

Startende traders die forex leren: The next Wolf of Wall Street?

Als een vis die wordt vrijgelaten in een grote oceaan. Wellicht is dit nog een van de beste uitdrukkingen om forex in de eerste dagen van een nieuwe trader te omschrijven. Waar moet je tijdens het leren van forex immers beginnen? Met een zeer grote diversiteit aan analyses en hulpmiddelen lijkt dit in eerste instantie een hele klus. Vaak is ons beeld van forex ook al deels gevormd, mede door hoe het eraan toe gaat op handelsvloeren, of van de nodige films, zoals The Wolf of Wall Street. We denken hierbij veelal aan snelle spectaculaire handel, waarbij er grootste resultaten kunnen worden geboekt. Maar is dit wel een realistische kijk, en hebben we wel allerlei speciale analyses en hulpmiddelen nodig om succesvol te zijn? In dit artikel wil ik de naar mijn mening 5 meest voorkomende forex trader beginnersfouten aankaarten. Ook ik heb met een aantal van deze fouten gekampt in mijn eerste jaren van actief traden. Ik hoop dan ook dat ik jou als trader met dit artikel de nodige tijd kan besparen!

Trader

Beginnersfouten in forex: De Top 5

Nummer 5: “Making it rain!”

“Making it rain!” is een bekende (film)quote in de wereld van financiën. Het wordt gezegd bij een groot succes, om vervolgens een dikke som aan geld binnen te halen. Zoals in de introductie vermeldt is het beeld van forex bij menig startende trader dat forex een get rich quick hobby of beroep is. Na 10 jaar actief forex traden kan ik je vertellen dat dit, helaas, onrealistische verwachtingen of doelstellingen zijn. Er zijn een aantal redenen waarom traders met juist deze mindset niet succesvol zullen zijn.

Valkuil: ik wil winst op de korte termijn, deze trade moet winnen!

Veel traders die starten, maar ook ervaren traders zijn vaak gericht op het resultaat van de trade die op dat moment gaande is. Logisch natuurlijk, want het is die trade die op dat moment een zogenaamde dopamine rush kan veroorzaken, ofwel een goed gevoel wanneer deze een winst heeft geboekt. Deze flaw valt eigenlijk altijd wel samen met een doelstelling om snel rijk te worden. Traders die gericht zijn op het resultaat van de huidige trade zullen ook vaak groter traden. Een losing streak, ofwel een reeks verliezers kan bij deze groep er vaak voor zorgen dat een groot deel van het account verloren gaat. Herstel uit zo een losing streak is dan ook vaak moeilijk.

Oplossing: conclusies trekken op basis van een reeks trades, niet per trade

Het tegenovergestelde van het focussen op de huidige trade, is het focussen op een reeks trades die hebben plaatsgevonden. Als trader willen we uit een reeks trades uiteindelijk consistente resultaten zien. Dit laat namelijk zien dat we een zogenaamde edge ter beschikking hebben. Een edge is een klein voordeel dat ontstaat vanuit een trading strategie en management. Het is pas uit een reeks trades dat we als trader conclusies kunnen trekken, en niet uit een enkele trade!

In de praktijk kan het helpen om als trader middelen in te zetten om te zorgen dat we een reeks trades als uitgangspunt nemen. Voorbeelden zijn het op voorhand testen van een strategie door middel van een backtest, waarbij we over een groot aantal trades een goed beeld krijgen over de winstkans in %.  Daarnaast kan het helpen om trades vast te leggen in een simpele excel sheet, of je trading account te koppelen aan een digitale portfolio. Via bijvoorbeeld Myfxbook heb je de mogelijkheid jouw trading account te koppelen, om vervolgens alle trades te analyseren via verschillende hulpmiddelen. Ook ik heb dit gedaan met een van mijn accounts.

Nummer 4: Traden via de verkeerde broker

Een broker is een partij waarbij we als trader staan aangesloten. Via onze broker hebben we de mogelijkheid trades te plaatsen via een trading platform. Een broker heeft hierbij zeker invloed op onze trading resultaten, ook al zien we dit niet altijd rechtstreeks terug als trader. Voornamelijk orderuitvoer en transactiekosten zijn erg belangrijke factoren die een trade kunnen maken, of breken. Dit geldt voornamelijk voor daytraders of scalpers, die op dagbasis of korter een trade openen, en ook weer sluiten.

Persoonlijk heb ik de eerste jaren deze fout gemaakt, waarbij ik me had ingeschreven bij een broker die vooral veel geld uitgaf aan marketing. Het zijn namelijk lang niet altijd forex brokers die in de spotlights staan en bekend zijn, die uiteindelijk optimale trade omstandigheden bieden.

Broker
Valkuil: verkeerde motieven om voor een broker te gaan. Brokers leggen de nadruk op een gelikt uiterlijk

Brokers weten dat het imago, trading platform en mogelijk transactiekosten belangrijke motieven zijn voor startende traders. Omstreeks 2021 zien we dan ook de nodige trading apps om de handel vooral zo laagdrempelig mogelijk te maken. Al deze apps en broker’s eigen trading platformen zijn zo mooi mogelijk vormgegeven, om vervolgens te gebruiken binnen grootschalige marketingcampagnes. Natuurlijk is dit mooi, maar een gelikt eigen platform mag eigenlijk niet de hoofdreden zijn om voor een broker te kiezen. Naast een gelikt platform zijn transactiekosten een belangrijk uitgangspunt binnen de marketing naar starters. Er zijn een aantal brokers die beweren dat de transactiekosten bij hen een van de laagste is, terwijl vervolgens enkel de kosten voor EUR/USD worden vermeldt. We krijgen hierdoor niet het complete plaatje!

Kortom, een veel voorkomende valkuil bij startende traders is dat deze verkeerde motieven heeft om voor een broker te kiezen. Ergens is dit natuurlijk ook wel logisch, want als starter is het moeilijk een onderscheid te maken tussen aspecten die leuk zijn als marketingmateriaal, en aspecten die daadwerkelijk een meerwaarde geven voor ons als trader.

Oplossing: Brokerkeuze, waar dan wel op te letten?

Indien je serieus werk wilt maken van forex, dan is het raadzaam te kiezen voor een broker die op zijn minst één of meerdere wel bekende trading platformen ondersteunt. Persoonlijk adviseer ik Metatrader, waarmee ik zelf ook al een flink aantal jaren werk. De reden hiervoor is omdat het overgrote deel aan trading hulpmiddelen, zoals indicatoren, robotten & scripts ondersteunt worden door dit platform. Het is dus een flexibel platform, waarmee je als trader makkelijk een eigen strategie in de praktijk kunt brengen.

Naast het tradingplatform is het ook aan te bevelen goed de transactiekosten te onderzoeken. Helaas komt het soms voor dat bij een broker zeer weinig transactiekosten gelden voor een paar als EUR/USD, maar dat de trader vervolgens erachter komt dat de kosten absurd hoog zijn op minder bekende paren, zoals EUR/AUD. Een goede broker vermeldt duidelijk de transactiekosten in de vorm van spread en commissie, over meerdere paren. Vaak zijn deze na te lezen op de website van desbetreffende broker. Ook forex communities zoals Myfxbook.com kunnen een uitkomst bieden voor het vergelijken van kosten tussen brokers.

Tot slot, voor het leren van forex, kennis te maken met het trading platform, of om een beeld te krijgen van de transactiekosten, is het altijd aan te raden te beginnen met een vrijblijvende demo. Oefenaccounts kunnen bij elke broker worden aangemaakt, en zijn ideaal om als starter kennis te maken met forex.

Nummer 3: letting losers run, cutting winners short

Verkeerde trade management is niet enkel een valkuil voor beginners, ook ervaren traders hebben hier vaak mee te kampen. Het verkeerd managen kan zich uiten in het te lang aanhouden van verliesgevende trades, het te vroeg sluiten van winstgevende trades, of simpelweg een te grote positie openen ten opzichte van het geld dat op een account staat.

Eigenlijk komt het verkeerd managen van trades bijna altijd door de emoties waar we als trader mee kampen. We willen immers niet verliezen, dus laten we trades doorlopen. Hetzelfde geldt voor het te vroeg pakken van winsten, want stel je voor dat een winstgevende trade tegen je keert en misschien in een verlies eindigt…

Het correct managen van trades gaat in die zin eigenlijk tegen onze natuur in. Het is in forex namelijk van belang dat verliezen tijdig worden gepakt, om zo later beter te kunnen herstellen van geleden schade. In de praktijk is dit echter zeer moeilijk uit te voeren. Ook ik kampte zeer lang met dit probleem, maar heb hier gelukkig wel een oplossing voor gevonden.

Oplossing: Laat het management over aan een robot

Waarom zou je als trader je druk moeten maken om management, wanneer we dit kunnen uitbesteden aan iemand die dit perfect kan? Ik praat hier niet over een persoon, maar over een robot. Trading robotten zijn zeer makkelijk in gebruik, ook voor beginners. Een aantal van deze management robotten zijn eenvoudig te downloaden via websites, of een forum als forexfactory.com. In deze robotten kun je vaak eenvoudig aangeven wanneer trades geopend dienen te worden,of op welke prijzen gedeeltelijke trade sluitingen moeten plaatsvinden. Daarnaast kun je vaak verlieslimieten instellen, waarna er geen nieuwe trades meer geopend mogen worden. Zo managen we ons account veilig, zonder ons zorgen te maken over gevaarlijke verliezen!

Ook ik werk al een aantal jaren met eigen gemaakte forex robotten. Ik maak bij de creatie van deze robotten gebruik van mijn eigen kennis, maar ook van een zeer handige online hulptool: FxDreema. Traders zonder programmeer-kennis kunnen via deze tool handige robotten maken. Een aantal van mijn eigen trade bots zijn gratis te downloaden voor elke bezoeker vanaf onze robot pagina.

Robot

Nummer 2: Catching a falling knife

Een markt die sterk is gedaald moet weer een keer gaan stijgen, toch? Dit is een gedachte die ervoor zorgt dat we als trader vaak op de exacte bodem willen kopen, of op de top willen verkopen. Vaak zien we echter dat een sterk stijgende markt nog veel verder stijgt, en visa versa.

Het kopen van een falling knife, ofwel een sterk dalende markt, kan al snel leiden tot het zogenaamde revenge trading. Vooral beginners hebben hier mee te maken, waarbij er uit wraak op de markt continu trades tegen de trend in worden geopend. Uiteindelijk zal een van deze trades succesvol op een top of bodem plaatsvinden, maar ondertussen hebben meerdere trades verloren waardoor het mogelijke rendement verloren gaat.

Het proberen te kopen van een bodem of top in een snel dalende of stijgende markt kan succesvol plaatsvinden, maar vergt veel ervaring. Zo moet er onder andere worden gekeken naar hoeveel paren er getrade worden die een positieve samenhang hebben. Wanneer bijvoorbeeld zowel valutapaar EUR/USD als EUR/JPY en EUR/GBP worden gekocht middels een falling knife strategie, is het erg belangrijk dat het vooraf bepaalde risico wordt verspreid over deze 3 paren. Een totale risico van 2% zal dus worden verspreid onder de 3 trades en 0.66% per trade bedragen.

fallingknife
Oplossing: The trend is your friend

The trend is your friend” is een bekend gezegde in de trading wereld, dat nog altijd na zoveel jaar een zekere waarheid in zich heeft. Tijdens trend-trading kijken we waar de sterkte in de markt zit, om vervolgens mee te liften met deze sterkte. Vaak is het echter wat moeilijk om een trend te definiëren. Dit komt omdat we forex grafieken kunnen traden op verschillende tijdspanne; een 4uur grafiek kan sterk stijgend zijn, terwijl de 15min dalend is. Wat is in dit geval de trend? In dit geval kunnen hulpmiddelen, zoals trend indicatoren of trendlijnen, ondersteuning bieden bij het monitoren van een trend.

Binnen forex zijn er talloze strategieën. Een aantal van deze strategieën openen trades tegen de trend in. Persoonlijk heb ik nooit succes met dit soort strategieën gehad. Ik heb dan ook een middel gecreëerd om met de trend mee te traden. 

Nummer 1:  The Holy Grail

De heilige graal staat voor een hulpmiddel of analyse waarbij we zonder moeite, en zonder risico, grote sommen geld kunnen verdienen. Inderdaad, dit klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Toch is dit valkuil nummer 1, waarbij we als traders continu op zoek zijn naar dat ene hulpmiddel waardoor forex succesvol gaat zijn. Het gevaarlijke van deze valkuil is dat de mogelijkheden binnen forex oneindig zijn. Er zijn duizenden onderzoek- en trademethodes, waarbij er vervolgens meer dan tienduizend indicatoren en robotten zijn om deze te ondersteunen. Kortom, er is altijd wel iets wat beter werkt dan huidige trading strategie, aldus de trader. Kijk uit met deze valkuil, want voor je het weet zit je in een oneindige spiraal waar je uiteindelijk geen stap mee verder komt.

Holy Grail
Jij als trader bent de holy grail

Iemand die succesvol trade weet dat het gebruik van hulpmiddelen niet rechtstreeks samenhangt met resultaten, tenzij je uiteraard volledig automatische trading bots of geavanceerde algoritmes gebruikt, maar dat is een ander verhaal. Naar mijn mening worden resultaten veelal gevormd door jou als trader. Hoe ga jij om met een verlies? Heb je geduld, of ben je bang een trade te missen? En ben je gedisciplineerd genoeg om je te houden aan je eigen strategie of tradingplan?

Een “succesvolle” strategie kan gegeven worden aan 10 traders, waarbij alsnog slechts 1 of 2 traders uiteindelijke winsten zullen boeken. Het mentale aspect achter het traden is iets wat flink onderschat wordt in de eerste weken, maanden, of zelfs jaren. Een idee is om vanaf het begin af aan al een trading journaal bij te houden, waarbij we ons niet enkel richten op de uitkomsten van trade, maar vooral op hoe wij als trader op dat moment in de markt stonden. Wat waren de emoties, en wat voor gevolgen hadden die voor je marktanalyse of trades? Traden is naar mijn mening het leren van je sterke en zwakke kanten. Wanneer we onze zwakke kanten slim weten aan te pakken, is succes slechts een gevolg.

Auteur

Auteur: Robert Kunath
Rol: Daytrader forex (2011-2023+)
Type trader: Hybrid trading

FXdaytrader Banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.